GALAPÁGY WTF?

Všichni jste sem asi přišli pro vysvětlení tohohle:






A pokud jste jen kolemjdoucí, neznamená to, že musíte podmínečně klikat někam jinam a nepřečíst si to taky :D



V anime bylo použito slovíčko Garakē, což je složenina slov "Galapágos Keitai", česky tedy "Galapágský mobil." To odkazuje na typ mobilů, který v Japonsku dominoval ještě před smartphony.

Keitai znamená mobil. Co tedy vyjadřují Galapágy? Galapágský syndrom/efekt podle wikipedie "odkazuje na izolovaný vývoj odvětví globálně dostupného produktu." Japonsko mívalo rozvinutý velký počet mobilů, výhradně jenom pro region Japonska, který nikde jinde v zahraničí nefungoval. (- jednoduše shrnuto- v každym druhym animu všichni používají ten typ mobilů otvírající se do véčka. Tímhle se myslí ten izolovaný vývoj globálně rozvinutého produktu. Tenhle typ mobilu jste sehnali všude, ale speciálně v JP se tenhle typ rozvinul natolik, že po mnoho let převažoval i nad smartphony, když přišly do módy. Tyhle mobily byly v JP rozvinutější než kdekoliv jinde na Zemi.)
Takovýto fenomén je srovnatelný s případem vývoje* zkoumaného Charlesem Darwinem na ostrově Galapágy, proto termín Galapágský mobil.

Dnes Japonsko dohnalo zbytek světa a přijalo smartphnoy, ale přesto můžeme Galapágský syndrom stále pozorovat v některých oblastech vývoje, včetně průmyslu videoher, navigací, lítaček (dopravní karty používané ve větších metropolích, př. Praha má Opencard, nově tedy Lítačku, atd.) a tak dále.


pro nezasvěcené
*Charles Darwin zkoumal, proč se na Galapágách vyskytují stejné druhy zvířat, například ptactva, ale přesto se od sebe vzájemně liší, kvůli tomu, že se vyvíjely odlišně a nenávazně na stejné druhy na jinýho kontinentech
(nebo aspoň myslím, chytřejším se omlouvám a klidně mě za to zdržkujte)
 





Mareep-chan

Komentáře

Oblíbené příspěvky