ID:INVADED A ID


Ha, informační článek jsem naposled psala před 4 lety v roce 2016, tak doufám, že mi to ještě aspoň trochu jde. Moje starší články, týkající se Durarara!!x2 Ketsu a OVA, totiž slidily docela úspěch, tak doufám, že tenhle nebudete přehlížet :D
No nic, pusťme se do toho.


Nejdřív k ID |

Pojmy ego, superego a id označují základní složky osobnosti člověka v psychoanalýze, tedy psychologické teorii Sigmunda Freuda.


Co je to tedy id?

Id je podle teorie osobnosti její nejnižší složkou. Podle Freuda je u id všechno založeno na uspokojování slasti a id tento rys našeho nevědomí představuje a zastupuje. Pro id je primární dosahování slasti - usilování o nebo vyhledávání toho, co daného člověka uspokojuje: může jít o základní podmínky nezbytné pro přežití (čistý vzduch, teplo, jídlo, voda), intenzivní zážitky (sexuální, adrenalinové, spirituální, zábavné) až po potřeby vlastní lidem coby vyšším společenským bytostem (peníze, touha po uznání, prestiž). Funguje v oblasti podvědomí. "Idem v akci" můžeme označit novorozence.

V moderní psychologii je id názvem pro vášně, pudy, přání, touhy, spontánnost… a jeho protivahou je ego. Pokud dojde k nějakému vážnému narušení ve vývoji osobnosti, následkem může být rozpolcení osobnosti na osobnost, kde převažuje id a osobnost, kde převažuje ego.


Ego

Pojem ego, neboli "já", se řídí principem reality a vyrovnává působení složky sociální (superego) a pudové (id), je vědomé i předvědomé, a výsledkem jeho činnosti je naše chování.


Superego
Superego, neboli "nad-já", je podle Freuda nejvyšší ze tří složek osobnosti.

Řídí se principem dokonalosti: "chce" být dokonalé z hlediska společnosti a působí vědomě i nevědomě. Vzniká působením výchovy, neboli okolí, které na nás má vliv a snaží se nás civilizovat do standardů společnosti, ve které vyrůstáme. Prahne po ideálech a nutí osobnost snažit se jich dosáhnout. Je naší zažitou vnitřní morálkou, neboli svědomím.



id, ego a superego podle Freudovy teorie


Kognitivní částice, neboli poznávací částice |


Se odvozují od kognitivních funkcí.

Kognitivní funkce (někdy poznávací funkce) jsou jednou z hlavních oblastí lidské psychiky, jejich centra jsou uložena v různých částech mozku. Prostřednictvím kognitivních funkcí člověk vnímá svět kolem sebe, jedná, reaguje, zvládá různé úkoly. Myšlenkové procesy dávají člověku možnost učení, zapamatování, přizpůsobování se neustále se měnícím podmínkám okolního prostředí. Kognitivní funkce rovněž zahrnují kromě paměti i koncentraci, pozornost, řečové funkce, rychlost myšlení, schopnost pochopení informací.


Význam jmen a názvů |

 
(Obr.1) Kokpit Mizuhanome systému a (Obr.2)Wakumusubi


Všechny názvy mají co dělat s japonskou mytologií, do který se neodvážím tolik zabrušovat do detailů, takže stručně srhnu vše podstatné a snad mě nikdo neumlátí, pokud mám nějaké info špatně :D

Stručně řečeno, na počátku všeho byli dva bohové kami, Izanami a Izanagi. Ti stvořili svět a samotné Japonsko.
Jak už to u bohů bývá, udělali si spoustu dětí, mezi nimiž byla i Mizuhanome a její bratr Wakumusubi.

Mizuhanome, (po které je pojmenován systém, kolem kterého se anime točí), byla bohyně vody.
Wakumusubi, její bratr, byl bohem zemědělství.
V anime se dokonce uvádí, že Wakumusubi je syn Mizuhanome... Well, whatever.

Když Izanami umírala na popáleniny při porodu boha ohně Kagutsuchi, přivedla na svět ještě kupu dalších dětí - božstev. Mezi nimi byla i Mizuhanome, která "vznikla" z její moči : )
Na netu jsem našla několik verzí, jiná zase tvrdí, že vznikla z její stolice a Wakumusubi vznikl z její moči. Kodžiki ale za vás číst nebudu a nevím co je na internetu pravdy :D Každopádně nějak tak to zhruba bylo.

Kvůli smrti Izanami se její protějšek - Izanagi, naštval a zabil Kagutsuchi, to dítě, kvůli kterému zemřela. Z masa nebo krvi Kagutsuchi potom stvořil dalších několik bohů, včetna Kuraokami,což je legendární japonský drak a zároveň bůh vody a sněhu.

Tuhle část jsem připojila jen proto, že mě napadlo, že název policejní organizace "Kura"(蔵) má co dělat s "Kuraokami," (闇龗) ale zjistila jsem, že se píšou jinými znaky. Každopádně tam to jméno nedali jen tak, tak jsem si říkala, že to zmíním.

Jak vidíte, vše je se vším propojené :D Doufám, že jsem vám tím tolik nezamotala hlavu. Sama v tom mám guláš takže se omlouvám za případné chyby.


KAERU |

Japonské slovo pro žábu. Údajně souvisí s čínskou bajkou "Žába a studna", kde žába nezná nic jiného, kromě studny, jelikož je v ní uvězněna.



Doufám, že se článek líbíl a že vám něco dal. Snad to nebylo moc chaotický, ale věřte, že bylo těžký to vůbec nějak dát dohromady :D
Tak třeba zase příště u dalšího článku. Zatím!

~Mareep-chan

Komentáře

Oblíbené příspěvky